Nejdříve si zaděláme kynuté těsto - musíme počítat s tím, že bude kynout asi 2 hodiny. Mléko trochu ohřejeme (zhruba na teplotu lidského těla), přidáme do něj kostku cukru a rozdrolíme kvasnice. Necháme kynout. Také tuk (Heru, Ramu či máslo) si rozehřejeme a necháme trochu vychladnout - do těsta se má tuk přidávat vlahý. Odvážíme si mouku, cukr, přidáme vanilinový cukr, špetku soli a jeden žloutek. Přilijeme mléko s vykynutými kvasnicemi a tuk. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na misku. Přikryjeme jej utěrkou a necháme v teplé místnosti kynout. Zatím si dáme hrozinky nabobtnat do rumu a oloupeme si a nakrájíme jablka na plátky. Můžeme si připravit i drobenku promnutím výše uvedených surovin. Vykynuté těsto rozválíme na válu na obdélník velikosti plechu a na vymaštěný plech jej přeneseme. Okraje koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem (je možné také použít místo vajíčka trochu mléka). Ostatně okraje koláčů u nás nikdo nemá příliš rád, tak se je snažíme minimalizovat. Těsto přenesené na plech je možné ještě přikrýt na chvíli utěrkou a nechat znovu trochu nakynout. Poté na něj rozetřeme velmi tence rybízovou zavařeninu - ta zpestří chuť někdy málo výrazných jablek. Na zavařeninu nasypeme rozinky namočené v rumu a rozprostřeme rovnoměrně nakrájená jablka. Povrch koláče posypeme drobenkou a dáme péct do předehřáté trouby.
?