Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Kynutý koláč s jablky
(vde)
recept číslo: 124
kolacjab.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

500 g hladké mouky
70 g cukru
vanilinový cukr
1 žloutek
3 lžíce tuku
250 ml mléka
20 g kvasnic
špetka soli
1 vajíčko na potření okrajů
Náplň:
500 g jablek
20 g rozinek
trochu rumu
6 lžic rybízové marmelády
Drobenka:
60 g hrubé mouky
50 g cukru krupice
50 g másla

 

Postup

Nejdříve si zaděláme kynuté těsto - musíme počítat s tím, že bude kynout asi 2 hodiny. Mléko trochu ohřejeme (zhruba na teplotu lidského těla), přidáme do něj kostku cukru a rozdrolíme kvasnice. Necháme kynout. Také tuk (Heru, Ramu či máslo) si rozehřejeme a necháme trochu vychladnout - do těsta se má tuk přidávat vlahý. Odvážíme si mouku, cukr, přidáme vanilinový cukr, špetku soli a jeden žloutek. Přilijeme mléko s vykynutými kvasnicemi a tuk. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na misku. Přikryjeme jej utěrkou a necháme v teplé místnosti kynout. Zatím si dáme hrozinky nabobtnat do rumu a oloupeme si a nakrájíme jablka na plátky. Můžeme si připravit i drobenku promnutím výše uvedených surovin. Vykynuté těsto rozválíme na válu na obdélník velikosti plechu a na vymaštěný plech jej přeneseme. Okraje koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem (je možné také použít místo vajíčka trochu mléka). Ostatně okraje koláčů u nás nikdo nemá příliš rád, tak se je snažíme minimalizovat. Těsto přenesené na plech je možné ještě přikrýt na chvíli utěrkou a nechat znovu trochu nakynout. Poté na něj rozetřeme velmi tence rybízovou zavařeninu - ta zpestří chuť někdy málo výrazných jablek. Na zavařeninu nasypeme rozinky namočené v rumu a rozprostřeme rovnoměrně nakrájená jablka. Povrch koláče posypeme drobenkou a dáme péct do předehřáté trouby.
?

Názory čtenárů

naše děcka ovšem jako první likvidují okraje...
fš dne 20.12.2014 23:00:43
vyzkoušeno, nemám slov - bezkonkurenčně nejlepší co jsem kdy dělala, nestačil vychladnout, těsto perfektně vláčné, jemné a chuťově perfektní, krásně se s ním pracuje, po dvou dnech opětného přemlouvání a výčitek, že byl jen 1 plech už kyne těsto nové, doporučujeme !!! díky za recept
Andy dne 20.11.2014 19:45:17
koláč je velmi dobrý ne dala jsem tam rozinky a taky sem tam nedala rybízovou marmeládu ale steně tobilo dobré DOPORUČUJI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! .dne 20.3.2011
kateřina G dne 19.3.2011 18:31:09
Koláč je výborný, těsto je vláčné - moc chutné. Doporučuji!!!!!
Andrea N. dne 2.5.2009 14:25:29
Je výborný,ale použila jsem na posypání žmolenku z ořechů,t.j. místo mouky dám rozemleté ořechy a ostatní ingredience na žmolenku jsou stejné.
Jana L dne 10.1.2005
Výborný.Posypala jsem to lehce skořicí a jen se po tom zaprášilo.
Lenka K. dne 12.3.2002
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".