Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Velikonoční věnec marcipánový
(cas)
recept číslo: 1151
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

500 g polohrubé mouky
1 balíček sušeného droždí nebo 20 g čerstvého
špetka soli
nastrouhaná citronová kůra
100 g cukru krupice
250 ml vlažného mléka
2 vejce
100 g rozpuštěného (ne teplého) másla

Náplň:
200 g marcipánu
100 g mandlí
100 g sušených meruněk
šťáva z 1 pomeranče

Na potření a posypání:
1 žloutek
50 g hrubého (surového) cukru
 

Postup

Smícháme mouku, sušené droždí, sůl citronovou kůru z jednoho citronu a cukr. V mléce rozšleháme vejce a tekuté máslo a vše přilijeme do moučné směsi. Těsto vypracujeme vařečkou nebo na hnětači do hladka, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Použijeme-li čerstvé kvasnice, postupujeme obdobně jako u přípravy jakéhokoliv jiného kynutého těsta (viz například recept na buchty či kynuté koláče).
Pro náplň si nastrouháme do mísy marcipán, přidáme k němu žloutky, hrubě nasekané oloupané mandle, jemně nasekané sušené meruňky a pomerančovou šťávu. Vše promícháme.
Vykynuté těsto znovu prohněteme a na pomoučeném válu z něj vyválíme obdélník o rozměrech asi 60 x 40 cm. Obdélník podélně překrojíme, každou polovinu potřeme náplní, po okraji potřeme bílkem a po delší straně srolujeme. Oba válečky v protisměru zatočíme a vytvarujeme do věnce. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě si 15 minut kynout. Potom věnec přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme hrubým cukrem. Pečeme ve středně vytopené troubě asi 40 minut.
Poznámka:
Díky marcipánu je to trochu nákladnější recept, ale na sváteční stůl lze jistě vyzkoušet.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".