Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Cokoliv v rosolu
(vde)
recept číslo: 1120
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Náplň:
400 g zmražených krabích tyčinek
3 lžíce zmražené nebo sterilované kukuřice a zeleného hrášku
2 natvrdo uvařená vejce
2 kyselé okurky
Aspik:
1 citron
1 kostka masoxu
5 kuliček černého pepře
2 menší bobkové listy
30 g práškové želatiny
sůl

 

Postup

Příprava rosolu (aspiku) má tři důležité aspekty. Je to vlastního příprava aspiku, volba vhodné „náplně“ a volba nádoby vhodného tvaru, ve které bude aspik chladnout a získá tvar.

Máme-li málo zkušeností s přípravou aspiku, najdeme si nejdříve vhodnou nádobu. Stačí mělká mísa nebo několik stejně velkých mističek. V nouzi lze použít i formu na srnčí hřbet, do které si pro snadnější vyklopení aspiku můžeme vložit potravinářskou fólii.

Potom se věnujeme se přípravě náplně. Podle výše uvedeného receptu připravujeme trochu méně obvyklý aspik s krabími tyčinkami. Nejdříve povaříme kukuřici a hrášek v osolené vodě a zcedíme. Pokud použijeme sterilovanou zeleninu, potom ji pouze slijeme a necháme okapat. Krabí tyčinky pouze mírně rozmražené nakrájíme na kostky, vejce oloupeme a nakrájíme na kolečka, kyselé okurky také nakrájíme na kolečka. Na aspik můžeme také použít malé šunkové rolky plněné bramborovým salátem nebo uzená krůtí prsa nakrájená na kostičky v kombinaci prakticky s jakoukoliv sterilovanou nebo „předvařenou“ zeleninou, samozřejmě i zeleninu samotnou, sterilované houby, olivy apod. Záleží na našich chutích, možnostech a fantazii.

Na vlastní rosol si nejdříve připravíme vývar. Masovou kostku rozvaříme v hrnci s vodou, přidáme pepř, bobkové listy a ještě krátce povaříme. Potom vývar zcedíme přes síto do druhého hrnce. Želatinu nasypeme do sklenice vody a necháme nabobtnat. Potom ji vlijeme do horkého vývaru a za stálého míchání ji necháme rozpustit – nevaříme!!! Podle chuti vývar okyselíme šťávou z půlky citronu, druhou část citronu nakrájíme na plátky a necháme na ozdobení. Protože želatina se prodává nejen jako prášková, ale také jako plátková a výrobky jsou od různých firem, konfrontujeme tento návod s návodem na obalu zakoupené želatiny.

Na dno připravené nádoby nalijeme tenkou vrstvu částečně zchladlého vývaru se želatinou a necháme krátce zatuhnout. Na něj rozložíme (esteticky uspořádáme) první vrstvu připravených a nakrájených surovin a opět zalijeme aspikem. Opět necháme trochu ztuhnout a stejným způsobem upravíme náplň do další vrstvy. Končíme vrstvou aspiku a vše necháme tuhnout v chladnu několik hodin. Hotový aspik vyklopíme na chladný talíř nebo podnos a ozdobíme plátky citronu. Podáváme s pečivem například jako lehkou večeři. Aspik menších rozměrů je také zajímavou ozdobou studených mís.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".