Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Makový závin
(vde)
recept číslo: 1087
mazav.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
500 g mouky hladké
špetka soli
citronová kůra
vanilkový cukr
100 g cukru krupice
25 g droždí
250 ml mléka
1 vejce
120 g tuku
1 vejce na potření
trochu oříšků na posypání

Nádivka:
180 g máku
3/8 l mléka
120 g cukru krupice
10 g másla
½ lžičky skořice
1 lžíce rybízové zavařeniny

 

Postup

Mléko velmi mírně zahřejeme a odstavíme. Přidáme do něj lžičku cukru a rozdrobíme kvasnice. Necháme v teple kynout. Rozpustíme si tuk (Hera, máslo) a necháme ho zchladnout. Odvážíme si mouku, přidáme cukr, vejce špetku soli, krupicový a vanilkový cukr. Potom přilijeme mléko se vzkynutým droždím a tuk. Vařečkou vymícháme hladké těsto, přikryjeme ho utěrkou a necháme ho kynout v teplé místnosti. Zatím si připravíme makovou nádivku. Mák umeleme, dáme do kastrolku (nejlépe teflonového, neboť se při tepelné úpravě rád připaluje). Přilijeme mléko, přidáme cukr a máslo. Zahříváme a stále mícháme. Jakmile mák začne probublávat, odstavíme a necháme zchladnout. Nakonec přimícháme skořici a trochu rybízové zavařeniny. Lze také ochutit nastrouhaným perníkem.
Těsto na závin si rozválíme na pomoučeném vále na obdélník o síle těsta asi 1 cm. Rovnoměrně ho pomažeme zchladlou makovou nádivkou. Pomocí utěrky srolujeme těsto i s nádivkou do závinu, upravíme na koncích a na utěrce ho přeneseme na tukem vytřený plech. Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a povrch můžeme posypat nasekanými vlašskými ořechy. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů C.

Názory čtenárů

dnes vyzkoušeno a skutečně skvělý závin, výborná i náplň.
JanaListicka dne 17.12.2011 13:54:23
Závin je skvělý, vše jsem dělal podle receptu a je opravdu výborný.
Pavel dne 24.5.2010 19:38:49
vystačí mi to těsto na 2 záviny?
Míša dne 10.4.2010 17:58:01
VÍTEČNÝ ZÁVIN,JSME SI NA NĚM CELÁ RODINA POCHUTNALI A ŽE TO BYL TEDA VELKEJ ZÁVIN:-)
MITT dne 24.2.2010 16:15:53
pani marie,nechapu ze nechapete.c
pucin dne 1.2.2010 14:38:08
pani dano,mate asi trochu ridsi testo.
pucin dne 1.2.2010 14:34:15
Pecte vzdy na pecicim papiru.Testo je beztak dost tucne.Doporucuji zavin na plechu horni vrstvu prostrihnout,aby se zavin nenafoukl vypary pri peceni.
pucin dne 1.2.2010 14:30:18
moje poznamky k zpracovani testa.mouku vzdy prosatou,aby se provdusnila.Tuk pridame do testa az nakonec,aby..chom zabranili obaleni zrn mouky tukem.Tyto dva faktory jsou nezbytne nutne k dokonalemu vykynuti testa.Ykuste a uvidite
pucin dne 1.2.2010 14:22:58
je vyborny.davam du maku nastrouhane jablicko,to proto aby makova nadivka byla pekne vlacna.
pucin dne 1.2.2010 14:09:20
Závin je skutečně vynikající, dnes sem ho pekla, mňamka...
kovaříková dne 28.1.2010 22:15:55
Skutečně,docela normální kynuté těsto,ale spíš kdo by poradil,proč se závin v troubě rozjede do stran alespoň mně,nevím si s tím rady,jestli boky něčím založit,nebo snad ho dát do formy na srnčí hřbet,má někdo zkušenost? Díky za radu!!!!!!
DANA dne 22.1.2010 10:15:03
Nechápu kdo má ze závinem problé je výborný, já ho mám vyzkoušený!!!!
Marei dne 21.1.2010 08:52:59
Makový závin může být dobrý. Komentáře níže bych vymazala. Sprosté nadávky bych vymazala. Existuje tady nějaký moderátor?
Vendy dne 20.1.2010 21:03:43
Ubohá Ivanka.To, k čemu závin přirovnává má patrně v hlavě místo rozumu.Neštěstím pro ostatní lidi je,že se vůbec naučila psát.
Ach jo dne 18.1.2010 18:43:43
No za týdeň na chodbě byl dokonale oschlý, to už asi nikoho nenalákal. Nejlepší je čerstvý, jako všechno kynuté. A ani se u toho nemusí používat sprostá slova.
Ivča dne 16.1.2010 18:57:54
3/8 litru je 375 ml (1000:8*3)
Ivča dne 3.1.2010 13:44:49
3/8 z 1litru to je kolik? Trochu složité
žaneta dne 2.1.2010 17:11:46
tento závin je vynikající, sice jsem to nestáčela ale položila těsto na plech, abych na něj mohla dát hodně máku a byl neskutečně dobrý. Ráno jsem ho upekla a dopoledne byl pryč, přítel, který sladký moc nemusí si bral jeden kousek za druhým
Veronika dne 15.6.2006
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".