Žloutky utřeme do pěny s poloviční dávkou cukru. Z bílků ušleháme sníh, přisypeme zbylý cukr a ušleháme dotuha. Do žloutkové pěny přidáváme prosátou mouku s vanilkovým cukrem a zlehka přimícháme tuhý sníh. Těsto nalijeme na plech vytřený tukem a vysypaný moukou a pečeme ve středně vyhřáté troubě (asi 180 st. C). Vychladlý plát těsta rozdělíme na poloviny, na jednu část navrstvíme jablečnou náplň a přikryjeme druhou částí (můžeme i nachvíli zatížit například prkénkem). Povrch moučníku můžeme potřít třeba zakysanou smetanou a posypat Grankem.
Příprava náplně:
Jablka nakrájíme na plátky, podlijeme vodou, přidáme máslo a dusíme pod pokličkou až hodně změknou. Potom přidáme nasekané ořechy, rozinky, cukr, vanilkový cukr a skořici. Zahustíme nastrouhanými dětstkými piškoty a mícháme na mírném příkonu tepla do zhoustnutí. Necháme zchladnout a potom přimícháme rum.