Zde můžete diskutovat na jakákoliv témata.
Pokud chcete přispívat do diskuze, je nutno se nejříve přihlásit (zaregistrovat).
Nejste přihlášen(a)
Jak jste na tom s bylinkami? Používáte jenom sušené, nebo si pěstujete své čerstvé? Jaké s tím máte zkušenosti?
Vidím, že se Vám do diskuse moc nechce. Tak alespoň pár slov o tom, jak jsem na tom s bylinkami já. Přes zimu nic moc. Spíš používám sušené. Ale na jaře vysadím leccos do květináčů a truhlíků a pěstuji je na balkoně. Bazalku, pažitku, meduňku i rozmarýn, tymián. V létě to doplňuji čerstvými bylinkami ze zahrádky - mám tam velký šalvějový keř, zelenou petrželku a naťovou cibulku. A co vy?
Příspěvek od Aniny:
Já mám kromě uvedených bylinek ještě na zahrádce estragon, routu, kerblík, koriandr (ale ten moc nepoužívám, protože mně moc nevoní), dále libeček, celer pro nať. Rozmarýn se mi moc nedaří, většinou (vždycky) mně na podzim uschne. Používám je pak třeba do pomazánkového másla, do salátů a pod maso.
vde napsal(a):
Příspěvek od Aniny:
Já mám kromě uvedených bylinek ještě na zahrádce estragon, routu, kerblík, koriandr (ale ten moc nepoužívám, protože mně moc nevoní), dále libeček, celer pro nať. Rozmarýn se mi moc nedaří, většinou (vždycky) mně na podzim uschne. Používám je pak třeba do pomazánkového másla, do salátů a pod maso.
Odpověď od Světlany:
Já rozmarýn pěstuji úspěšně již několik let. Mám ho v kameninové míse, po zmrzlých ho vynesu ven, a na podzim před příchodem mrazů (dle počasí) uklidím. Zimuji ho v chladné světlé místnosti téměř bez zálivky (jen když je hlína už tak 3 mm od květináče, lehce zaliju, aby neuschnul). Zkuste to, stojí za to. Na jaře ho přistříhnu a raduji se z vůně, chuti i krásných kvítků.
Příspěvek od Ivy:
Já si v této době občas vypěstuji něco řeřichy na misce v kuchyni. Je dobrá do pomazánek, salátů i do polévky.
Příspěvek od Věry:
V létě si do malých sáčků (jedna porce) namrazím směs pažitka, řeřicha, cibulková nať, kopr, petrželka (co zahrada dá)a v zimě jen ještě zmraženou směs přidám do pomazánky (většinou tvarohové) a nebo ji používám do šťouchaných brambor. Od čerstvých bylinek je to k nerozeznání.Zvlášť mám namraženou ještě petrželku do polévky a bazalku do salátů. Sušené používam jen oregáno a majoránku. Jinak dávám přednost mražení.Jinak řeřichu též pěstuji na misce po celou zimu, je výborná.
vde napsal(a):
vde napsal(a):
Příspěvek od Věry:
V létě si do malých sáčků (jedna porce) namrazím směs pažitka, řeřicha, cibulková nať, kopr, petrželka (co zahrada dá)a v zimě jen ještě zmraženou směs přidám do pomazánky (většinou tvarohové) a nebo ji používám do šťouchaných brambor. Od čerstvých bylinek je to k nerozeznání.Zvlášť mám namraženou ještě petrželku do polévky a bazalku do salátů. Sušené používam jen oregáno a majoránku. Jinak dávám přednost mražení.Jinak řeřichu též pěstuji na misce po celou zimu, je výborná.Dotaz od Ivy:
Jak velké jsou sáčky a z jakého materiálu? Jak přesně bylinky zmrazujete a jak dlouho vydrží?
Odpověď od Věry:
Bylinky omyji, na utěrce nechám oschnout a nasekám. Smíchám v míse a na jednu porci (sáček) dávam tak 2 polévkové lžíce. Velikost sáčku si dělám tak 10 x 4 cm. Používám takový ten přístroj na zatavení, takže velikost sáčků si dělám podle potřeby.Bylinky vydrží rok, od sklizně do sklizně. Dřív jsem si je mrazila odděleně a ve velkém množství, ale toto se mi osvědčilo víc.
Příspěvek od Janky:
Ja uz mnoho let si mrazim jednotlive bylinky tak, ze je omeju, nasekam a plnim stlacenim do formy na kostky ledu. Zaleji kazkou kostku trochou vody, tak asi 1/2 lzicky, dam zmrazit a po zmraceni vyklopim kostky a dam do igel. pytliku a popisi. V mrazaku tak mam pripravene primo porce. Pokud chce treba na posypani, dejte kostku na cednik na caj a nechte okapat. Do polevek, nebo omacek muzete dat primo zmrazenou kostku. Zda se mne, ze si bylinky uchovaji vice sveho aroma nez susene.
Příspěvek od Aničky:
Každé léto jezdím na Valašsko a bylinky hodně sbírám. Zejména mateřídoušku, dobromysl a mátu. Jsou aromatické, výborně se hodí na čaj jak čerstvé, tak sušené, také do polévek, pod maso či na ozdobu chlebíčků. Výborný je také dressing z dobromyslových lístků. Ty se omyjí v horké vodě, nadrobno nasekají nebo spolu s již koupeným bylinkovým dressinkem smixují v mixéru. Výsledek je vynikající!!!
Příspěvek od Jany:
Pěstuji doma bylinky, jako kerblík, bazalku, šalvěj, oregano.. A chtěla bych se zeptat, jak a kdy mám tyto bylinky zpracovat, například kerblík je už velmi košatý a mám pocit, že by už jej bylo potřeba trošku zastřihnout. Děkuji za odpovědi
Příspěvek od Michalky:
Kdo má ještě v truhlíku majoránku doporučuji po ostříhání přihrnout zeminou a před mrazem přemístit domů.Takhle mi vydrží až do března - pak ji bohužel většinou zlikvidují mšice.Stejně tak zacházím i s petrželkou a pod.
Příšpěvek od Enky:
Mám zahrádku u domu a co pěstuji jsou kytky - trvalky, letničky aj.a pak hlavně bylinky. Nesmí chybět libeček, petržel, celer pro nať, fantastická bazalka, oregáno-dobromysl, šalvěj, samozřejmě pažitka, tymián a ostatní. Levanduli pěstuji hl. na sušení a dávám do skříní na provonění a proti molům - to fakt funguje. Ušila jsem si malé pitlíčky na usušenou levanduli na spaní pod polštář. Chtěla bych vědět, zda používáte někdo mlýnek na bylinky - zda to funguje. Zatím to buď stříhám nůžkami, nebo na speciálním prohnutém prkýnku na zimu na zamrazení.
Příspěvek od Berry:
Já se hodně o bylinkách naučila od své babičky z Jizerských hor. Některé sbírám (mám svá místa jako houbaři), jiné pěstuji jak v truhlících na balkoně, tak na zahradě volně. Hodně je využívám v kuchyni, něco suším, ale nejlepší je asi zmražení - mrazím celé, nerozsekané na tácku, pak je dám do krabiček nebo sáčků a vždy odeberu tolik, kolik je potřeba. Rozdrtím je až těsně před použitím, neboť tak si zachovají nejvíce látek. Stejně při sušení - rozemnu až při použití.
Příspěvek od Enky:
Vypadá to, že jaro snad ani nepřijde. Mám už nakoupeno spoustu sáčků semen včetně bylinek a kdy ten sníh přestane padat - to nemá konce. Každý den probírám, co vysít na předpěstování a co se dá sít rovnou. Něco jsem už vysela do krabiček a dala k oknu, ale to většinou vytáhne jako nitě.
Dotaz od Josefa Strnada:
Co potřebuje máta?Zalejvám ji každý den a mám ji v pokoji na světle, ale nějak mi zkomírá. Poraďte mi prosím, jak ji udžet při životě. Děkuji předem.
vde napsal(a):
Dotaz od Josefa Strnada:
Co potřebuje máta?Zalejvám ji každý den a mám ji v pokoji na světle, ale nějak mi zkomírá. Poraďte mi prosím, jak ji udžet při životě. Děkuji předem.
Odpověď od Berry:
Máta je de facto plevel, myslím, že je přelitá. Já ji pěstuji na balkoně v středně hluboké (smíš mělčí) široké míse - rozmnožuje se oddenky, potřebuje prostor. Mám balkon na jihozápad, takže je tam i dost pařák a úpal, a zalévám tak maximálně 2x týdně i v těch vedrech. Doma jsem to nezkoušela, asi to není její přirozené prostředí.
Krom petrželky a pažitky na balkoně pěstuji i rukolu. Roste rychle a má značné přírůstky a je moc dobrá na chleba s pomazánkovým máslem a rajčátkem a i do salátů. Také mojí pýchou je bobkový list, který je mi líto ale pak využít prakticky :-) Mátu peprnou pěstuji už třetím rokem a nechávám ji přezimovat ve sklepě. Zatahne se celá a jednou i když skoro proschla, tak stejně obrostla! Pro Josefa - také se přikláním k Berry a myslím si, že je máta přelitá.
Ahojky, jsem tiu nová, ale potřebovala bych poradit, jak pestovat bylinky doma v kvetináči přes zimu ... ??? Díky
V létě pěstuji snad všechny dosažitelné bylinky, v tu dobu je používám samozřejmě čerstvé, potomje postupnˇsuším, několikrát jsem se pokoušela pěstovat přes zimu v květináčích, ale bohužel. Snad jen řeřichu na vatě nebo potom pažitku, nemám pohužel vhodné prostory.
Bydlím v činžovním domě a také nemám prostory, kde by bylinky přežily zimu. Podaří se mi přes zimu uchovat jen rozmarýna, tymián a pažitka. Chráním je jen v době největších mrazů, kdy je na balkoně překryji dřevěnou bedýnkou. Pokud není právě mráz, tak je občas trochu zaleju. Pažitka sice uschne, ale na jaře zase rychle obrazí. Možná by zimu přežila i šalvěj, ostatně přežije i na zahráce. Ostatní bylinky si na jaře koupím jako malé sazeničky, rostou velmi rychle a brzy je možné je použít.
Pro běžné vaření stačí majoránka nebo oregano, tymián, pažitka a zelená petrželka (může být i hladká místo kadeřavé), máta (na mojito), bazalka (na těstoviny a pizzu). Kdo vaří více luštěniny, tak ještě možná saturejka. Dobrý je i libeček do polévek, ale s jeho pěstováním v květináči nemám zatím zkušenost.
Zkušenost s libečkem se potvrdila letos (2010) na jaře. Přežil i letošní náročnou zimu v květináči, na který jsem přihodila větší truhlík, když začalo sněžit. A na jaře, když se z pod truhlíku dralo něco zeleného, tak jsem ho objevila. Nyní už je vysoký 40 cm a roste jako z vody. Přidávám ho k novým bramborám.
Zato rozmarýna nepřežila letošní zimu ani na domovní chodbě. Buď zmrzla, nebo uschla. Možná to druhé, zalévala jsem "odložené" květináče jen jednou týdne o víkendu.
Zdravím,já si pěstuji bylinky po celý rok v paneláku na parapetu(rozmarín,bazalku,saturajku)mátu a timián mám na zahradě.Takto mám bylinky po
celý rok,moc rád je v kuchyni používám.