Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo

ČLÁNKY

Vychytávky 2012

Méně zkušeným hospodyňkám se bude třeba hodit pár rad pro usnadnění přípravy vánočního cukroví:


Začínáme s pečením perníčků a zázvorek (asi tři týdny před vánocemi). Pak následuje cukroví z lineckého a kokosového těsta, rohlíčky, pracny a pár dní před vánocemi stačí připravovat nepečené cukroví.

Pokud to technologie přípravy cukroví dovoluje, je šikovné si upéct nejdříve polotovary (sušenky) na jednotlivé druhy cukroví. A teprve v závěru věnovat čas přípravě krémů, polev a zdobení.

Před přípravou cukroví si pečlivě přečteme recept a zvážíme, zda máme k dispozici všechny potřebné suroviny. Rozvážíme si také, zda budeme cukroví připravovat z celé dávky.

Všechny suroviny na těsto by měly mít stejnou pokojovou teplotu - suroviny vytažené z chladničky nechte před použitím chvíli v teplé místnosti.

Hladkou mouku a moučkový cukr pečlivě prosijeme. I drobné hrudky v cukru mohou pokazit čokoládovou polevu!

Osvědčeným tukem na pečení vánočního cukroví je máslo, chceme-li jej nahradit z důvodu vyšší ceny másla jiným tukem, můžeme použít Heru.

U většiny těst se doporučuje, aby se nechala odležet nějakou dobu v chladnu. Praktické je třeba připravit těsto večer, zabalit do fólie, uložit do chladna. Zpracovat další den.

Před zpracováním necháme těsto, které bylo v chladnu, trochu povolit v teplé místnosti.

Těsto rozvalujeme na dřevěném válu nebo na silikonové podložce válečkem. Mírně podsypáváme hladkou moukou, ale nepřeháníme to. Pokud se těsto více podsypává moukou při každém dalším vyvalování, může se stát, že těsto zgumovatí a upečené tvary budou nevzhledné.

Formičky na pracny můžeme lehce vymazat tukem nebo vystříkat olejem ve spreji. Usnadní to vyklápění z formiček. Na některá těsta se nemusí formičky vymazávat vůbec.

Troubu si před pečením rozehřejeme na požadovanou teplotu. U pečení je důležitá zkušenost, protože Každá trouba peče jinak. Do horkovzdušné trouby lze dát i tři plechy najednou. I když bývá v receptech čas pečení uveden, je třeba sledovat průběh pečení přes okénko trouby. Zbytečně však troubu neotvíráme.

Krémy na plnění připravujeme dle receptu. I zde platí, že suroviny by měly mít stejnou teplotu. S výhodou můžeme stejný základ krému rozdělit na části a každou jinak ochutit či obarvit (mletými ořechy, kávou, kakaem, "bezpečným" rumem...) Při přípravě krému se dá výhodně použít zkaramelizované Salko. Dříve se konzerva musela dlouho vařit, aby kondenzované mléko zkaramelizovalo, nyní je k dostání hotové.

Čokoládové polevy lze koupit hotové v sáčku a ty jen rozehřát. Nebo v kastrolku nad párou nechat rozpustit čokoládu na vaření a přidat kousek ztuženého tuku. Polevu můžeme nanášet lžičkou nebo štětcem, složitější tvary (třeba marokánky) můžeme v polevě namáčet. Efektní je kombinace hnědé a bílé čokoládové polevy.
Mísa s cukrovím

Mandle přelijeme horkou vodou, po chvíli jednu mandli vyjmeme a zkusíme sloupnout. Pokud to jde snadno, mandle zcedíme a hned vyloupeme.

Na zdobení můžeme použít půlky vlašských ořechů, lískové ořechy, rozinky, sušené brusinky, mandle celé i plátky, pokrájené kandované ovoce, želé bonbóny, lentilky, čokoládovou i barevnou rýži.

Na nepečené cukroví lze spotřebovat to, co nám z pečení zbylo. Třeba polámané sušenky, zbytky krému, polev, mletých ořechů apod. Podle konzistence přidáme máslo, rum nebo třeba trochu zavařeniny, zpracujeme, vytvoříme kuličky a ty obalíme v kokosu, oříšcích či kakau a vložíme do košíčků.

Hotové cukroví dobře uskladníme. Nejlépe uchováváme odděleně jednotlivé druhy v papírových krabičkách v chladném prostředí.

V Hradci Králové dne 6.12.2012