Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo

ČLÁNKY

Zimní čas

V podvědomí jsem tušila, že se zima nezadržitelně blíží, na poslední chvíli jsem sklidila z balkonu a z oken truhlíky s květinami a s přezimujícími bylinkami. Dnes se již déle trvající tušení změnilo v jistotu. Teplota z ranních tří stupňů pomalu klesala až k bodu mrazu a úporný déšť se proměnil v drobné, ale hustě padající vločky. Vytvářejí první sněhovou peřinku na trávníku pod oknem. Sbohem polobotky, ukládám vás vzorně vyčištěné k zimnímu spánku a oprašuji botky o kousek vyšší a teplejší.

Předpověď počasí vyšla tentokrát s přesností téměř hodinovou. Padající sníh a namrzající silnice jistě urychlí výměnu letních pneumatik za zimní i u těch řidičů, kteří by jinak byli ochotni dlouze polemizovat o tom, zda se k prvnímu listopadu musí jejich čtyřkolový miláček přezovat či nikoliv. Výrazná změna počasí se jistě promítne i do závějí spadaného listí, které sice v zářícím podzimním slunci hýří barvami, ale pod sněhem se mění v nepřitažlivou a kluzkou hmotu.

Shodou okolností se v prvních hodinách zítřejšího nedělního rána mění i čas z letního na zimní (vlastně na standardní či klasický středoevropský) čas. Jak symbolické! Hodinky se pousunují o jednu hodinu zpět. A ať to vnímáme nebo ne, se změna počasí ovlivňuje i naše návyky, chutě a pocity. Tak jako v horkém letním dni toužíme po sklenici oroseného piva, chladivém zeleninovém salátu nebo po osvěžujícím ovoci, tak v chladném a deštivém dni dáváme přednost horkému čaji nebo polévce.

Podzimní úroda


Jednou z výhod začínající zimy je dostatek domácího čerstvého ovoce i zeleniny a v neposlední řadě i více času, který jsme ochotni věnovat přípravě domácího jídla. A tak neváhejte a inspirujte se v naší kuchařce některým z osvědčených podzimních a zimních receptů!



V Hradci Králové dne 27.10.2012