Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo

ČLÁNKY

Horké léto 2012 v lázních Luhačovice

Luhačovice pro mě vždy byly a zůstávají spojeny s pojmem lázně. Byla jsem zde letos začátkem léta v prvních horkých červencových dnech. Ne jako pacient léčící se v lázních, ale na pobytu se cvičením pro ženy. A jako vždy jsem měla sebou fotoaparát, abych mohla zachytit letní atmosféru těchto známých moravských lázní.

Mapa lázní

Začínám úmyslně zobrazením mapy lázní. Ve skutečnosti není nakřivo, jak se na fotografii zdá. Mapu a spoustu dalších informací potřebných pro orientaci najdete na mnoha místech vlastních lázní i města. V Luhačovicích rozhodně nezabloudíte.

Pramen Vincentka

Prameny jsou bohatstvím každých lázní. Pro Luhačovice je neznámější Vincentka, ale najdete zde i Otovku, Aloisku, Šťastného pramen a další. Ochutnávat můžete podle chuti i potřeby, někde je však třeba větší trpělivosti, neboť pramen prýští trochu pomaleji.

Otovka

Musím se přiznat, že Otovka mi chutnala ze všech pramenů nejvíce. A při tom ochutnávání jsem přemýšlela, proč zde mají prameny jména odvozená od mužských jmen. Že by zdejší prameny nacházeli pouze muži?

Kostelík u kolonády

Kousek před kolonádou stojí malý kostelík.

Kolonáda

Kolonádu si člověk alespoň jednou vyfotit musí, je to prostě lázeňská klasika. Ve dnech, kdy se teploměr vytrvale držel nad třicítkou, to bylo snesitelné místo s trvalým stínem.

Kolonáda

Když jsem objektiv zamířila na seniory sedící na lavičkách, jeden z nich to prostě nevydržel a vyplázl jazyk!

Inhalatorium

Toto je budova honosně nazvaná Inhalatorium. Myslím, že jsem správně zaslechla i méně honosné pojmenování "čicháč". Obdivovala jsem však na ní především květiny kolem vchodu.

Společenský dům

Společenský dům v centru lázní prostě nepřehlédnete, mě osobně však ničím nezaujal. Možná to bylo tím, že jsem nebyla uvnitř.

Jurkovičův dům

Jurkovičův dům také nepřehlédnete. Ale na rozdíl od předcházejícího je kouzelně barevný, pozitivní, upoutávající. Červenobíle pruhované slunečníky lákají k posezení.

Vodotrysk a Jurkovičův dům

Dětem nikdy nestačí pozorovat vodotrysk pěkně zdálky. Je třeba zjistit spoustu věcí. Odkud ta voda stříká, zda je opravdu mokrá a zda je v tom horku alespoň trochu studená a osvěžující.

Vodotryk před domem B.Smetany

Sochy ležící v míse vodotrysku před domem B. Smetany pro změnu zkoumá slečna či mladá paní.

Dům Jestřábí

Další vodotrysk najdete před lázeňským domem Jestřábí. Ten je kupodivu opuštěný, nikdo ho nezkoumá. Nestříká. Mám nutkavý pocit, že je trochu v nesouladu s architekturou domu, před kterým se nalézá.

Dřevěný můstek

Lázněmi protéká říčka Šťávnice, kterou křižuje několik stylových dřevěných můstků. Vody je v ní dost málo, zato je plná dobře živených ryb.

Park

Park v okolí lázeňských domů je starostlivě opečovávaný a i v horkém létě působí svěžím dojmem.

Jezírko lásky

K jezírku lásky si musíte udělat malý pěší výlet. Jeho okolí už tak pečlivě upravené není, ale toužíte-li po romantice, pár kroků navíc stojí za to.

Luhačovická přehrada

Lunačovická přehrada v místní části Pozlovice je po rekonstrukci a v těchto dnech se pomalu napouští. Na jejím břehu najdete i nedávno nově otevřené koupaliště.

Augustiánský dům

Cestou na přehradu nelze přehlédnout Augustiánský dům s nádherně upraveným okolím.

Palace

Lázeňský dům Palace stojí hned vedle "kruháče", nepřehlédnutelného orientačního bodu ve městě.

Ulice s obchody

Lázeňská ulice, kterou jsem si soukromě pojmenovala jako "obchodní". Je plná butiků, kaváren a restaurací.

Kostel

Tento moderní kostel byl v Luhačovich postaven teprve nedávno.

V Hradci Králové dne 19.7.2012