Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo

ČLÁNKY

Jak se peče vánočka

Loni jsem se jako věčně zaměstnaná žena rozhodla, že přenechám pečení vánoček odborníkům. Vánočky jsem si poctivě v předstihu objednala v jednom pekařství, ve smluveném termínu jsem si je vyzvedla. Na Štědrý den jsem je dala na stůl, nakrojila a ouha! Moje představa o krásné, nadýchané, hebké a voňavé vánočce byla tatam. Vánočka byla na řezu tmavá, jakoby špinavá. Chuť zcela standardní, prostě to skoro ničím vánoční vánočku nepřipomínalo. A tak se letos opět chystám na pečení vánoček. Pokorně a poctivě. Jako duševní přípravu jsem vyhledala vánoční recepty svých předků a sepsala (i pro Vás) veškerá ponaučení v nich ukrytá.


Nejdříve něco trochu o kvasnicích neboli droždí. Cituji z Kuchařky Marie-Janků Sandtnerové: "Kvasnice jsou drobnohledné houby, které se za příznivých okolností rychle množí, zvláště přijdou-li do styku s vlahým mlékem, moukou a cukrem. Především musíme mít kvasnice čerstvé, neokoralé, žlutavé barvy a příjemné vůně...".


Dnešní pohled na kvasnice je trochu jiný - rozhodně nejsou žlutavé barvy, ale spíše barvy slonové kosti, prodávájí se jako úhledné kostičky, o váze 40 g a pečlivě zabalené. Nebo v malých sáčcích jako sušené droždí. Osobně dávám přednosti nesušeným kvasnicím, kupuji vždycky čerstvé a jediný problém je, když celé množství kvasnic nespotřebuji a nechce se mi je vyhodit. 40 g kvasnic vystačí i na celý kilogram mouky - ovšem záleží na typu kynutého těsta, které budete připravovat. V každém případě se vyplatí věnovat kvasnicím pozornost a používat opravdu jen čerstvé a vonící droždí. Rovněž se vyplatí připravit si z potřebného množství kvasnic, trochy mléka, lžičky cukru a mouky kvásek. Vezmeme si mísu, rozdrobíme do ní kvasnice a přidáme lžičku cukru. Vařečkou mícháme tak dlouho, až se kvasnice rozpustí a vznikne kaše. Do ní přidáme lžíci (vlahé! nikoliv ledové) mouky a dvě lžíce vlahého mléka. Zamícháme, misku přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Objem hmoty by se měl během několika minut zvětšit na dvojnásobek. Pokud je tomu tak, můžeme je použít do těsta. A k tomuto odstavci ještě odpověď pro Zdeňka z Kanady, který se ptá, čím se kvasnice dají nahradit. Myslím si, že se nedají nahradit ničím. Víte-li někdo více, poraďte...


Jaké suroviny je třeba mít k dispozici před pečením vánočky?

Mouku používáme výběrovou hladkou nebo polohrubou. Než ji použijeme, necháme ji chvíli stát v teplé místnosti. Cukr se používá většinou krupicový, na posypání moučkový. Z tuků je nejlepší máslo, ale lze použít i rostlinné tuky, kterých je na trhu opravdu velký výběr. Tuk přidáváme do těsta rozpuštěný, vlahý. Dále je třeba mléko, čerstvé droždí, žloutky nebo celá vejce, sůl a samozřejmě koření: vanilka, citronová kůra, mandle, ořechy, citronát, kandované ovoce. Mandle si spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme. Rozinky propláchneme a můžeme je také namočit do rumu. Ořechy nakrájíme. Citronovou kůru nastrouháme z dobře omytého citronu nebo koupíme sušenou citronovou kůru. A při všech těch přípravách nezapomeneme na papír na pečení (nebo alobal). Je velmi důležitý, nejen na plech pod vánočku, ale vánočka se jím také v průběhu pečení přikrývá.


Jak zpracovat těsto?

Nejdříve si připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Odvážíme si mouku, cukr. Rozpustíme tuk a necháme ho zchladnout. Žloutky rozšleháme do vlahého mléka. Jakmile droždí nabude, vlijeme ho do mísy s moukou a cukrem. Přidáme mléko se žloutky, rozpuštěný tuk, vanilkový cukr a citronovou kůru, vařečkou vypracujeme těsto - mělo by být dostatečně tuhé, hladké a lesklé. Ke konci předáme těsto na vál a propracujeme rukama, přisypeme oloupané a nakrájené mandle a rozinky (případně ořechy či citronát). Z těsta uděláme bochánek, poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teplé místnosti kynout. Těsto kyne dvě až tři hodiny. Někdy se také doporučuje, po hodině kynutí těsto vařečkou "srazit", znovu krátce propracovat a nechat dále kynout.


Jak se plete vánočka?

Těsto na 8 dílů Vykynuté těsto jemně prohněteme a rozdělíme na 8 stejných dílů. Potom z nich vybereme ten, který se nám zdá přece jen větší a dáme jej stranou.










Z těsta se udělají válečky Ze zbývajících sedmi dílů těsta si vyválíme pokud možno stejně dlouhé a silné válečky.











Splétání pramenů spodní části vánočky Čtyři válečky si položíme vedle sebe a splétání začínáme uprostřed tak, že nejdříve přehodíme dva vnitřní válečky.











Půl spodní části je hotovo Potom přidáme postranní a pleteme pravidelně až na konec pramenů.












Spodí část vánočky na plechu Druhou polovinu upleteme obdobně opět od prostředka vánočky. Konce válečků spojíme s stiskneme. Na pečící plech položíme papír na pečení a potřeme jej tukem (olejem). Přeneseme na něj spodní spletený díl vánočky a už na plechu ho uprostřed hranou dlaně trochu promáčkneme. To proto, aby se druhý díl mohl na spodní "pohodlně" usadit a při pečení nám náhodou "neujel" do strany.









Dvě patra vánočky jsou hotová Druhé patro vánočky spleteme ze tří pramenů jako klasický cop a umístíme na spodní část vánočky. Opět hranou dlaně uprostřed podélně trochu promáčkneme a vytvoříme tak "místečko" pro vrchní část vánočky.











Celá vánočka je upletenáTeď přijde na řadu odložený poslední díl těsta. Rozdělíme ho na polovinu a z každé uválíme váleček. Protože tyto válečky jsou již trochu tenčí, mohlo by se stát, že někde "vykukuje" kousek mandle nebo ořechu. To není příliš dobré, protože při pečení potom hrozí roztržení pramene. Doporučuji tuto mandli z těsta vyjmout a znovu uválet pramen. Oba hladké prameny se potom stočí, položí se do vytvořené rýhy a jejich konce se podtočí dospodu vánočky. V tomto okamžiku je docela šikovné, propíchnout vánočku alespoň třemi špejlemi (na obou koncích a uprostřed) - zabráníte tak případnému sesunutí pletence. Vánočku necháme ještě chvíli v teple kynout. (Pokud ještě nevíte, jak splétat čtyři prameny, lze je nahradit i klasickým copem ze tří pramenů, v tomto případě by ovšem měly být poněkud silnější).





Vánočku necháme ještě chvíli v teple kynout. (Pokud ještě nevíte, jak splétat čtyři prameny, lze je nahradit i klasickým copem ze tří pramenů, v tomto případě by ovšem měly být poněkud silnější).


A jak se peče vánočka?

Především v mírně předehřáté troubě, ne příliš prudce a připravíme se na to, že pečení trvá to skoro hodinu. Předtím, než dáme vánočku do trouby, tak ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými ořechy nebo mandlemi. První půlhodinu se snažíme troubu neotvírat, aby se vánočka nesrazila. Jakmile začne na povrchu červenat, přikryjeme ji připraveným papírem na pečení (nebo alobalem) a zvolna dopékáme. Chceme-li zjistit, zda je dopečená, zkusíme vytáhnout prostřední ze špejlí. Je-li suchá, je vánočka již propečená. Vánočku necháme vychladnout, nejlepší je, když se asi dva dny rozleží. Před podáváním ji posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť.


Recepty na několik druhů vánoček najdete v části Moučníky.