Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo

ČLÁNKY

Zima v Hradci Králové

Také už máte zimy plné zuby? Tak se pěkně v teple podívejte na pár zimních obrázků! Letos v lednu napadlo neobvyklé množství sněhu i v Hradci Králové, v rovinaté polabské nížině. A navíc letošní sněhová nadílka netaje jako jiné roky, ale drží už více než tři týdny. Pomalu si na ni všichni zvykají. I technické služby, snažící se o úklid komunikací...

Věčně hladové labutě

Řeky Labe a Orlice protékají středem města a každou zimu je zdobí hejna kačen a labutí. Čekají na každého příchozího, který přinese něco na zub.

Tudy vede labská stezka

Kolem řeky Labe se vine tzv. Labská stezka, dlouhá desítky kilometrů. V létě je využívána cyklisty, v zimě běžkaři. Běžkaři si letošní zimu pochvalují. Je to pohoda vyrazit po víkendovém obědě do stopy.

Lavička pod sněhem

Labskou stezku ve městě provázejí lavičky, v této době ovšem dokonale nepoužitelné...

Soutok Labe a Orlice

Konečně nás někdo přichází nakrmit. Honem, honem ke břehu, ať se na nás také něco dostane!

Věže na soutoku

Klasický zimní pohled na soutok řek Labe a Orlice v pozadí s věžemi chrámu Sv. Ducha. Na úzkém trojúhelníku mezi říčními koryty byl založen park, který je oblíbeným místem vycházek a nedělních hudebních koncertů.

Řeka Orlice

Řeka Orlice je i v místě soutoku téměř zamrzlá. Led je zatím tenký, bruslit se zde ještě nedá.

Zamrzlé Labe

Labe naopak zamrzlé skoro není, voda pod elektrárnou proudí patrně rychleji a poskytuje zatím azyl vodnímu ptactvu.

Elektrárna Hučák

Městská vodní elektrárna Hučák stojí opravdu uprostřed města a dělá čest svému jménu. Přepadávající voda skutečně hučí a elektrárna zásobuje elektřinou město.

Elektrárna Hučák

Toto je téměř romantický pohled na provozní budovy elektrárny Hučák. Jsou to dvojčata, která se v létě vzhlížejí ve vodní hladině. Mráz však spoutal vodní hladinu,dvojčata musí počkat na oblevu.

Pohled přes řeku

Řeku pod nánosem sněhu můžeme pouze tušit.

U mostu

Sníh se pomalu stává samozřejmou součástí života města. Ulice jsou sjízdné, některé chodníky jsou odklizené. Auta i lidé si zvykají. Auta jezdí pomaleji, lidé chodí opatrněji. Občas vzhlížejí i nad hlavu a vyhýbají se místům, kde hrozí pád ledu ze střechy.

Kostel sv.Ambrože

Kostel sboru kněze Ambrože byl vystavěn v letech 1926 až 1929 podle projektu Josefa Gočára. Pohled na východní věž.

Kolo ve sněhu

Jízda na kolech je pro rovinatý Hradec Králové typická. Město protíná spousta cyklistických stezek. Na kole se jezdí do práce, za sportem, za kulturou i za nákupy. V létě i za koupáním, protože ve městě zatím není žádné koupaliště (teprve v letošním roce by mělo snad být otevřeno). Tohlo kolo asi ještě chvíli ze závěje nevyjede...

Pěší zóna

Nábřeží Labe je každoročně oživeno novými pískovcovými sochami. Zdá se, že sníh jim nevadí, naopak jim sluší.

V Hradci Králové dne 30.1.2010