Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo

ČLÁNKY

Čekanka - lahůdková zimní zelenina

Čekanka planá

Během poslední zimy jsem sama pro sebe objevila čekanku. A protože jsem se setkala s tím, že ne každý ji zná a umí používat, zkusím udělat trochu osvěty.

Čekanku znáte možná jako planě rostoucí rostlinu, která se vyskytuje podél cest, v příkopech, na sušších loukách, polích či mýtinách. Jasně modré květy byly v minulosti přirovnávány k smutným očím dívky, která očekává návrat milého z vojny – z toho také pravděpodobně vznikl český název rostliny. Planě rostoucí čekanka se využívá v léčitelství.

Pro další využití je čekanka pěstována, a to ve dvou odrůdách.

Z kořenové čekanky respektive z jejích sušených kořenů se připravuje již od 17. století náhrada kávy – tzv. cikorka (podle latinského názvu čekanky). Její význam vzrostl zejména v době napoleonských válek, kdy byl omezen dovoz kávy do Evropy.

 
čekankové puky

Listová čekanka pochází ze Středomoří nebo z Egypta a je známá již od dob antiky, kdy ji konzumovali jako salátovou zeleninu s léčivými účinky. Někdy na přelomu 18. a 19. století nechal zahradník v bruselské botanické zahradě přezimovat kořeny listové čekanky pod vrstvou země, když zem rozhrnul, zjistil že čekanka vytvořila tzv. puky, což jsou nahloučené k sobě přitisknuté listy bez zeleného barviva. Dnes se čekankové puky pěstují jako jemná, zimní, lahůdková zelenina. Připravují se z ní zejména saláty, ale lze ji i tepelně upravovat. Její výhodou je, že je k dispozici právě v zimních měsících a je zdrojem nejen vitamínu C, ale také karotenu a dalších látek.

Čekanku můžete koupit dnes už v každém větším supermarketu. Hledejte samozřejmě v oddělení zeleniny, bývá umístěna v přepravce, která je přikryta tmavým papírem. Čekanku je třeba chránit před světlem, jinak zhořkne. Takže než ji koupíte, podívejte se pozorně na okraje listů. Pokud začínají zelenat, čekankové puky byly delší dobu odkryté a pravděpodobně se jim podařilo zhořknout. Kromě bílých čekankových puků se prodává i červená čekanka. Ta však vytváří malé tmavě červené hlávky, listy mají výrazné bílé žebrování. I tato čekanka se hodí na saláty.

Na závěr samozřejmě nesmí chybět návod na přípravu mého nejoblíbenějšího salátu z čekanky. Pro dvě osoby stačí, když koupíte jeden větší čekankový puk, jednu mandarinku, jeden kelímek bílého jogurtu, jednoho křišťálového sledě (marinovaného v kyselém nálevu) a brusinkovou zavařeninu. Čekankový puk podélně rozdělíte na čtvrtky a spodní část košťálu vykrojíte (bývá nejvíce hořká). Potom čekanku nakrájíte na proužky nebo natrháte jednotlivé listy. Na proužky nakrájíte i kyselou rybu. Oloupanou mandarinku nakrájíte na kostičky (chce to ostrý nůž, ale jde to). Vše promícháte a můžete i trochu osolit. Jogurt smícháte se dvěma lžičkami brusinkové zavařeniny a nalijete na salát. Je to neobvyklá, ale podivuhodná kombinace hořké, sladké a kyselé chuti. A výjimečná chuť se může i snoubit s pocitem, že děláte něco pro své zdraví. Jakmile saláty s čekankou ednou vyzkoušíte, začnete experimentovat a vytvářet další varianty chutí.