Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo

ČLÁNKY

Pestré, zdravé a jednoduché večeře

Možná i vy stojíte často před problémem, co připravit k večeři. Nejjednodušší je sice koupit něco hotového, jako přílohu použít pečivo, ale tento způsob stravování nebývá právě levný, pokud potřebujete zajistit jídlo pro větší počet osob. Po čase se může tento způsob stravování stát i jednotvárný. A tak s počátkem nového kalendářního roku přicházím s několika (doufám že zajímavými tipy) na pestré a dokonce i zdravé večeře, jejichž přípravu může zvládnout každá hospodyňka. Tipů je přesně třicetjedna, takže máte náměty na večeře na celý kalendářní měsíc.

A nebojte se, příprava večeří neznamená trávit hodiny v kuchyni. Chce to hlavně trochu přemýšlet, zorganizovat si dobře práci a případně zapojit do přípravy večeří i členy rodiny. Nejenže pak dovedou lépe pochopit, co příprava jídla obnáší, ale někdy to bývá i jediná chvíle během celého dne, kdy je rodina pohromadě.

Náměty na večeře jsem samozřejmě vybrala z receptů, které jsou k dispozici na České hospodyňce. Recepty můžeme rozdělit zhruba na čtyři skupiny – pomazánky, zeleninová jídla, těstoviny a saláty.

Začneme s tím nejjednodušším – pomazánkami. Jejich příprava bývá většinou velmi rychlá a navíc se připravují ze surovin, které jsou běžně k dispozici. Je pravda, že dnes už existuje dostatečně široká nabídka pomazánek i v supermarketech, ale domácí pomazánka z čerstvých surovin má stále něco do sebe. Když jsem procházela pomazánkové recepty, podivila jsem se, v kolika z nich se používá jako výchozí surovina ryba. U nás je třeba oblíbená pomazánka z makrely, ze sardinek , z tuňáka nebo z krabích tyčinek. Častou surovinou bývá i tvaroh, volíme většinou polotučný, pokud si můžeme vybrat. Tvaroh, nakládaná červená paprika a cibule jsou základem pro budapeštkou pomazánku, v šunkové pomazánce s tvarohem samozřejmě hrají hlavní roli šunka a tvaroh. Méně obvyklou je třeba pomazánka z červeného sterilovaného zelí. Jak vyplývá z názvu, pomazánka se maže na pečivo či chléb, obojí by mělo být čerstvé. Vhodnou přílohou k pečivu s pomazánkou je čerstvá zelenina – například rajčata, papriky či ředkvičky nebo kolečka salátové okurky. Neodhadneme-li správně množství pomazánky a část zůstane, dá se v chladnu uchovat do dalšího dne a použít třeba k přípravě svačiny.

Druhou skupinu oblíbených a relativně rychlých jídel tvoří těstoviny. Doba, kdy byly z těstovin k dispozici pouze nudle, flíčky a kolínka, již dávno minula. Také domácí výrobou těstovin se zabýváme pouze výjimečně. V regálech supermarketů najdeme nejrůznější druhy a tvary těstovin od domácích i zahraničních výrobců. Je jen na nás, jakým těstovinám dáme přednost – vaječným či bezvaječným, celozrnným či semolinovým, s českým či italským názvem. Úskalí přípravy těstovin nejsou nijak velká. V receptech se většinou setkáte s klasickou větou – těstoviny připravte dle návodu na obalu. Mám zkušenost, že se opravdu vyplatí tuto větu plně respektovat, výrobci těstovin vědí nejlépe, jak těstoviny vařit. Jednorázově je třeba investovat do vhodné nádoby na vaření těstovin, není všas nutné mít speciální těstovinový hrnec, který vaření zjednoduší, pro začátek stačí hrnec dostatečně velký. Na těstovinách určitě oceníme to, že je můžeme mít doma v zásobě a použít je k přípravě jídla v situaci, kdy se dostaneme do úzkých. Například na takové pikantní špagety s česnekem stačí koupit pouze čerstvou feferonku, špagety i česnek určitě máte doma. Vydatnější jsou špagety s mletým masem a cuketou nebo vřeténka s klobásou a fazolemi (1912). Připravit si můžete i českou klasiku - zapečené flíčky s uzeným masem a zelím, i když vaření těstovin a následné zapékání zabere více času. Lehce stravitelné jsou například těstoviny surimi, vůni středomoří můžete cítit nad talířem sicilských nudlí. K těstovinám se opět jako příloha hodí čerstvá zelenina nebo saláty z čerstvé zeleniny.

Ani v zimním období bychom neměli zapomínat na konzumaci dostatečného množství zeleniny, a to nejen čerstvé, ale i různě tepelně upravené. Zelenina není jen zdrojem vitamínů, ale také minerálů a vlákniny. Ideální z pohledu výživy je samozřejmě příprava čerstvé zeleniny, která je v dnešní době k dispozici díky dovozu z jiných zemí po celý rok. Její cena však v závislosti na ročním období dost kolísá. A tak nejen kvůli ceně se vyplatí používat i zeleninu kvalitně zmraženou. V mrazicích boxech najdete jak jednotlivé druhy zmražené zeleniny (pórek, mrkev, hrášek, brokolici, květák, špenát), tak i zeleninové směsi pro různé příležitosti. Napadne vás někdy si připravit třeba zeleninové lečo uprostřed zimy? V našich krajích je v oblibě i kysané zelí, které můžete použít například k přípravě jídla známého pod názvem lepenice. Papriky nemusíme vždy pracně plnit a vařit v omáčce, lze také připravit jednoduché plněné papriky nebo zkombinovat papriky s bramborami. Inspirací pro lehkou dietní večeři může být křehký chléb s rajčaty. Čerstvá kapusta bývá k dostání po celou zimu, máte-li na přípravu večeře více času, můžete vykouzlit třeba kapustové krokety se sýrem. Nekonečné množství receptů existuje na přípravu bramborových jídel – třeba plněné brambory, zapečené brambory s Nivou, brynzové halušky nebo placky z vařených brambor.

Poslední skupinou jídel, jejichž přípravu zvládnete v krátkém čase a navíc s pocitem, že děláte něco pro zdraví své rodiny, jsou saláty. V salátech se vlastně mísí všechny suroviny používané v předcházejících skupinách, protože dnes si pod pojmem saláty nepředstavujeme pouze saláty zeleninové. Oblíbené zejména mezi mladými lidmi jsou saláty těstovinové – zkuste někdy třeba těstovinový salát se sušenými rajčaty. Karotkový salát s jablky nebo ledový salát se žampiony, to je klasika, která potěší. Méně obvyklou kombinací je jablečný salát s celerem či tuňákový salát s cizrnou. Malou vitamínovou bombou se může stát salát z kysaného zelí s ovocem či čertovský salát. Krabí talíř připravíte ze surimi tyčinek a spousty čerstvé zeleniny. Saláty lze konzumovat bez jakékoliv přílohy, jsou-li podávány jako hlavní chod, doplňují se často čerstvým pečivem.