Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo

ČLÁNKY

Teplice nad Bečvou - jaro 2008

Již se pomalu stává nepsaným pravidlem, že si vybírám část dovolené na jaře. Každou zimu se těšívám na jarní sluníčko a vyhlížím ho netrpělivě sotva se začnou odčítat dny nového roku. Stejně tomu bylo i letos. Věrna svému povolání, hledala jsem nabídky týdenních relaxačních pobytů v lázních na internetu. Jedním z kritérií bylo poznat nějaké nové místo v naší krásné zemi, odpočinout si a také se trochu zdravě hýbat. Nakonec jsem si vybrala týdenní sportovní pobyt v lázních Teplice nad Bečvou. Sportovní byl proto, že byl zaměřený na nordic walking - chůzi se specielními hůlkami. A pak už jsem jen doufala, že jsem z toho plného pytle nabídek vytáhla toho správného zajíce. I když člověk vybírá podle obrázků a nabídky jsou docela pestré, ne vždy musí nabídka odpovídat realitě. Z Hradce Králové, kde žiji, jsem proto odjížděla na dovolenou směrem na východ s velikým očekáváním a s otazníkem v očích...

Lázně Teplice nad Bečvou leží kousek o Hranic (tedy od města Hranice, když je to psáno s velkým H). Jak již sám název napovídá, lázně se rozkládají v údolí nad řekou Bečvou. Jde o nevelké lázně, které se specializují na kardiorehabilitaci klientů s důrazem na prevenci vzniku srdečních a mozkových příhod. Tradičním přírodním zdrojem je v těchto lázních alkalická zemitá kyselka s vysokým obsahem oxidu uhličitého a stálé teploty 22,5 °C. Používá se ke koupelím, ale je také vhodná ke konzumaci, je velmi osvěžující a chutná. Kromě klasických koupelí se tu používá ke zvýšení kondice klientů i dalších moderních léčebných metod, jejichž cílem je, aby člověk aktivně spolupracoval na zlepšení svého zdravotního stavu. Jednou z fyzických aktivit je i zmíněný nordic walking.

Výhodou nordic walking - severské chůze je to, že ji může zvládnout prakticky každý. Tento sport je možné provozovat po celý rok, prakticky kdekoliv a v každém věku. Nejdůležitějším vybavením jsou speciální hůlky přizpůsobené pro tento typ chůze. Jsou podobné běžkařským hůlkám a také pohyb při severské chůzi nejvíce připomíná pohyb při běhu na lyžích. Tempo chůze lze přizpůsobit kondici, jde však o chůzi velmi efektivní, při které se zapojuje až 90 % svalů v těle, tepová frekvence se zvyšuje až o 13 %, spotřeba kalorií se zvyšuje o 20% ve srovnání s běžnou chůzí. Chůze je díky hůlkám jistá a šetří se při ní klouby nejen v kolenou, protože dolní část těla je odlehčena. Tak proč to nezkusit?

Lázeňské sanatorium Moravan, kde jsem byli ubytování, je umístěno v nejklidnější části lázní. Vzniklo již ve 20-tých letech minulého století, ale bylo úspěšně rekonstruováno a dobře slouží svému účelu. Zpočátku je to sice trochu bludiště s několika výtahy a různými schodišti, ale návštěvník se brzy zoritentuje a ocení, že všechny služby najde pod jednou střechou. S velkou a vkusnou halou sousedí kavárna i koutek s počítačem připojeným k internetu. Procedury probíhají většinou v suterénu, v úrovni přízemí je sauna i bazén s masážními tryskami a protiproudem. Vyšší patra komplexu budov jsou vyhrazena pro ubytování. Okolí sanatoria bylo v tomto období plné jasné jarní zeleně, ostatně posuďte sami na fotografiích.

Sanatorium Moravan ze všech stran ... (majestátně zepředu)



...(z nadhledu i s krajinou)



... (zezadu z parku)



sanatorium Bečva... (jak jinak, než na břehu řeky Bečvy)



Řeka Bečva nyní teče spořádaně ve svém korytě. Při povodních před deseti lety však sahala téměř do prvního patra
sanatoria Bečva.



Pohled na Bečvu ze srázu u sanatoria Moravan.



Řeka za městem - slunečný den v polovině dubna.



Pohled ze srázu nad Teplicemi nad Bečvou směrem k městu Hranice.



Rozhlédnete-li se z místa, kde býval hrad Svrčov, získáte přehled o komunikacích v údolí Bečvy. Ruch související
s dopravou je snad jedinou vadou na kráse tohoto místa...



Připomínka jara - pupeny jírovce žlutého, který pochází ze Severní Ameriky.



Žlutá je dobrá!



Rozkvetlé keře lemují řeku za městem.



Část vosího plástu se krásně vyjímá mezi suchým listím, brzy se však ztratí ve vyrážející trávě.



Jaro - to jsou i všude přítomné skromné fialky.



Moje maličkost s hůlkami u nejhlubší propasti ve střední Evropě.



Hranická propast nelze prakticky vyfotografovat. Jako důkaz snad poslouží její nákres.




duben 2008